Dojarnia DeLaval AMR oszczędza czas i koszty

Dużą zaletą DeLaval AMR jest skrócenie czasu pracy pracowników. Stosowanie środków do dezynfekcji strzyków po doju pozwala likwidować bakterie powodujące mastitis. Jest to bardzo skuteczny sposób na ochronę zdrowia wymion. W celu osiągnięcia optymalnego efektu strzyki powinny być dezynfekowane bezpośrednio po każdym doju.

Ręczne mycie i dezynfekcja strzyków są bardzo czasochłonne. Gospodarstwo Bauernland AG w Waldkirchen ma ten proces zautomatyzowany.

"Kiedy zainwestowaliśmy w nowe urządzenia udojowe, postanowiliśmy również usprawnić proces dezynfekcji strzyków po doju", mówi Matthias Espig, przewodniczący Bauernland AG. "System dezynfekcji strzyków zastosowany w robocie do dezynfekcji działa bardzo skutecznie i zapewnia, że za każdym razem wszystko jest wykonane poprawnie."

Dojarnia automatyczna DeLaval AMR ™ składa się z trzech różnych rodzajów robotów wykonujących konkretne zadania. Wszystkie są wyposażone w kamerę 3D, dzięki czemu można łatwo określić czy strzyki są prawidłowo ustawione. Dzięki dokładności spryskiwaczy, potrzeba mniej płynu w porównaniu do spryskiwania ręcznego.

"Kolejną wielką zaletą jest skrócenie czasu pracy naszych pracowników", mówi Matthias Espig. "Przed zainstalowaniem dojarni AMR środek do dezynfekcji strzyków był rozpylany ręcznie, co zajmowało dużo czasu. Robot kieruje preparat na każdy strzyk automatycznie, zmniejszając znacząco obciążenie". Ponieważ proces doju i spryskiwanie wymion są wyraźnie oddzielone, nie ma ryzyka skażenia mleka jakimikolwiek środkami chemicznymi.

Zastosowanie kąpieli strzyków może zmniejszyć kliniczne zapalenie wymion o 50%. Biorąc pod uwagę, że jeden przypadek mastitis może kosztować nawet 500 euro *, to łatwo zrozumieć, że dobre zdrowie wymion przyczynia się do rentowności gospodarstwa.

Poniżej kilka zdjęć z dojarni AMR.

Uwaga! Dojarnie automatyczne karuzelowe typu AMR nie są dostępne do sprzedaży na rynku polskim.

Filmy DeLaval na YouTube