Największa zrobotyzowana farma na świecie

Chilijskie gospodarstwo mleczne stanie się największą zrobotyzowaną farmą na świecie: krowy będą dojone za pomocą 64 robotów VMS™.

Fundo El Risquillo, duże gospodarstwo w Chile posiadające 6500 krów mlecznych, podpisało umowę z DeLaval na wyposażenie w 64 roboty udojowe DeLaval VMS™, dzięki czemu stanie się ono największą zrobotyzowaną farmą na świecie.

Gospodarstwo, którego właścicielem jest Agrícola Ancali i część Bethia Group, ma już zainstalowanych 16 robotów DeLaval VMS™ i było w stanie ocenić wyniki; średnia wydajność to 45,2 litrów dla 920 krów korzystających z robotów udojowych dziś. Oznacza to 10% wzrost produkcji mleka z okresu przed robotyzacją, a także zmniejszenie kosztów pracy.

“Korzyści były niezwykłe…” mówi Pedro Heller, Prezes Ancali Agrícola. “Większa wydajność, lepszy dobrostan zwierząt i mniej stresu dla krów. Projekt ten obejmował dwa etapy. Po pierwsze porównaliśmy korzyści ze stosowania systemu DeLaval VMS™ z posiadaniem karuzeli. Zaczęliśmy używać robotów dla grupy 500 krów i kiedy zauważyliśmy korzyści ekonomiczne oraz zdaliśmy sobie sprawę, że udało się zwiększyć produkcję na krowę o 10%, jak i zmniejszyć stres krów, postanowiliśmy zgłębić temat robotyzacji.

Podczas drugiego etapu zdecydowaliśmy się na modyfikację gospodarstwa, zmieniając nasze konwencjonalne systemy doju na system doju automatycznego. Plan jest taki, aby 4500 naszych najlepszych krów było dojonych przez DeLaval VMS™ gdyż wierzymy, że posiadamy odpowiednią konfigurację, która pozwoli nam zdecydowanie rozwijać się w przyszłości.”

Nasze obory wyposażone są również w wiele rozwiązań DeLaval poprawiających komfort krów takich jak: systemy wentylacji, chłodzenia, gumowe maty posadzkowe, aktywne czochradła, poidła i oświetlenie.

Po zakończeniu instalacji 4500 krów będzie dojonych nowoczesnymi robotami, a karuzela pozostanie dla pierwiastek i krów wymagających specjalnego traktowania. Obecnie w użyciu są 4 dojarnie karuzelowe.

Podczas gdy wielu rolników postrzega DeLaval VMS™ jako robota dla mniejszej skali działalności, prezes Pedro Heller z łatwością obliczył po pierwszej instalacji, że inwestycja zwraca się wraz z ze wszystkimi rozwiązaniami wspierającymi komfort krów.

Pierwsza instalacja DeLaval VMS™ obejmowała osiem robotów i miała miejsce w październiku 2014 roku. Na początku 2017, 64 roboty udojowe DeLaval VMS™ będą zainstalowane powodując, iż gospodarstwo to stanie się największym zrobotyzowanym gospodarstwem mlecznym na ziemii i jednym z najbardziej wydajnych.

Farma El Fundo Risquillo znajduje się 500 km na południe od Santiago i jest częścią większego kompleksu, który zajmuje się również hodowlą opasów oraz koni.

Aby uzyskać więcej informacji prosimy o kontakt z:

Kristina Hunter Nilsson

Filmy DeLaval na YouTube